YENİ DİYALİZ HASTALARI İÇİN İPUÇLARI
Değerli yeni diyaliz hastası, diyalizin ne olduğunu hakkında bilginiz belki hiç yok veya yeterli değil. Bilmediğimiz şeyler, özellikle hayatımızı etkiliyorsa genellikle endişe yaratabilir. Ancak diyaliz zamanla korkutucu değil, kurtarıcı ve yaşamınızın bir parçası haline gelecektir. Size bu tedaviye daha hızlı adapte olabilmeniz için bazı önerilerde bulunacağız. Bu ipuçları, hem hemodiyaliz hem de diğer tedavi türleri için genel hayat kalitenizi artıracak bilgiler sunmaktadır.
Öncelikle sağlığınıza dikkat etmek her şeyden önce gelir. Aileniz, doktorunuz ve arkadaşlarınız, sağlığınız için ellerinden geleni yapmaktadır. Onlara yardımcı olun, böylece size daha fazla katkıda bulunabilirler.
-
Diyaliz tedavisine başlamak, dünyanın sonu değil. Bu tedavi sürecinde de hayattan keyif alabilirsiniz.
-
Daha önce fiziksel olarak yorucu işler yapıyorsanız, diyaliz sonrası daha çabuk yorulabilirsiniz. Ancak, diyaliz bu yorgunluğu kısmen hafifletebilir.
-
İşiniz beyin gücü gerektiriyorsa, unutmayın ki zihniniz hala aktif. Sadece böbrekleriniz yeterince çalışmadığı için diyalize giriyorsunuz. İşinize devam edin.
-
Böbreklerinizi ve hastalığınızı tanıyın. Böbreklerin ne iş yaptığını, nerede bulunduğunu, hastalıklarını ve sizin böbrek hastalığınız hakkında bilgi edinin.
-
Hem böbreklerinizi hem de diyaliz makinesini öğrenmeye çalışın.
-
Diyaliz randevularınızı düzenli olarak planlayın ve bu randevulara uyun.
-
Kendinizle ilgili doktor ve hemşirelerden bilgi alın. Tansiyonunuzu ve laboratuvar sonuçlarınızı öğrenin.
-
Size verilen ilaçların ne olduğunu, neden kullanıldığını ve yan etkilerini öğrenin.
-
Üzülmek yerine önlem almak daha iyidir. İlaçlarınızın adlarını net bir şekilde öğrenin, onları yeşil fasulye gibi isimlerle adlandırmayın.
-
Evde iyi bir tartı bulundurun ve kilonuzu belirlenen seviyede tutun.
-
Diyetinize dikkat edin. Bilmediğiniz yiyeceklerin size iyi mi yoksa zararlı mı olduğunu öğrenin.
-
Aylık rutin laboratuvar tetkiklerinizi takip edin. Test sonuçlarının anlamını ve ne tür önlemler almanız gerektiğini doktor ve diyetisyeninize danışın.
-
Diyaliz seanslarınızın zamanını ve süresini hiçbir zaman aksatmayın.
-
Sosyal güvencenizi (SSK gibi) düzenli olarak kontrol edin.
-
Diyaliz dışındaki alternatifleri (örneğin, transplantasyon) doktorunuza danışmadan karar vermeyin.
-
Diyaliz ekibine saygılı ve nazik davranın, çünkü onlar sizin sağlığınız için çalışmaktadır.
-
Tedaviniz veya diyaliz merkeziniz hakkındaki düşüncelerinizi, eleştirilerinizi ve önerilerinizi ilgililerle paylaşmaktan çekinmeyin.
-
Diyalize giren tek kişi siz değilsiniz. Diğer diyaliz hastalarıyla arkadaşlık kurun ve onların olumlu deneyimlerinden faydalanın.
-
Diyaliz tedavisi kişiye özeldir; her hastanın kuru kilosu, diyeti ve diyaliz seans süreleri farklıdır. Bu nedenle, başkalarının diyetine göre kendi tedavinizi şekillendirmeyin. Doktor ve diyetisyeninizin tavsiyelerine uyun.
-
Geçici olarak başka bir diyaliz merkezine gitmeniz gerekiyorsa, doktorunuzun o merkezle iletişime geçmesini ve sizinle ilgili bilgi verilmesini sağlayın.
-
Her zaman geleceğe bakın ve uzun vadeli bir yaşam planı yapın. Eğitim veya iş yaşamınıza devam edin, iş arıyorsanız bir iş bulun ve üretken bir aktiviteniz olsun.
-
Diyaliz ekibinizi sevin ve onlara karşı olumlu bir tutum sergileyin.