top of page

Laboratuvar Testleri

Kt/V ve URR

Diyaliz tedavilerinizi aksatmadan düzenli olarak uygulamanız önemlidir. Hedef Kt/V değeri 1.2 ve URR değeri en az %65 olmalıdır. Bu değerlere ulaşabilmek için önerilen sıklık ve süreye dikkat edin. Ayrıca, diyetinizdeki sıvı miktarına ve sınırlarına uyum sağlamaya özen gösterin.

2

TDBK ve Ferritin

TDBK (Total Demir Bağlama Kapasitesi) ve ferritin, vücuttaki demir miktarını belirlemek için kullanılır. TDBK değeri %20'nin altında ve 50'nin üstünde; serum ferritin düzeyi ise 100'ün altında ve 800'ün üstünde olmamalıdır. Hedef demir seviyelerine ulaşmak için ek demir takviyeleri gerekebilir. Bu değerler genellikle 1-3 ayda bir kontrol edilir.

3

Parathormon

Vücudunuzda kalsiyum ve fosfor dengesizlikleri paratiroid (PTH) hormonunun artmasına yol açabilir. PTH değeri her 3 ayda bir izlenmelidir. Doktorunuzdan ve diyetisyeninize, kalsiyum ve fosfor seviyelerinizi nasıl dengede tutmanız gerektiği hakkında bilgi alın.

4

Albumin

Albumin, yediğiniz gıdalardaki protein ve kalori ile üretilir. Düşük albumin seviyeleri, yetersiz protein ve kalori alımını gösterir ve enfeksiyonlara karşı direncinizi azaltabilir. Sağlıklı bir diyet için, gereken protein miktarını nasıl almanız gerektiğini diyetisyeninize danışın.

5

Potasyum

Potasyum seviyelerinin çok yüksek veya çok düşük olması kalp sorunlarına, hatta kalp durmasına yol açabilir. Potasyum düzeyinizi kontrol etmek için diyetinize uygun gıdaları tüketin. Potasyum açısından zengin ve düşük gıdaları öğrenmek önemlidir.

6

Hematokrit

Hematokrit, vücudunuzdaki kırmızı kan hücrelerinin oranını gösterir. Düşük hematokrit, kansızlık belirtisidir. Kansızlık tedavisi için EPO hormonu ve ek demir kullanımı gerekebilir. Hematokrit değeriniz 33-36 aralığına geldiğinde enerjiniz artacaktır. Hematokritiniz, EPO tedavisi başlandığında 1-2 haftada bir, hedef değere ulaştıktan sonra ise 2-4 haftada bir kontrol edilir.

7

Hemoglobin

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve vücuttaki hücrelere oksijen taşıyan bir bileşendir. Hemoglobin seviyeniz, kansızlık durumunuz hakkında bilgi verir.

8

Kalsiyum

Kalsiyum, güçlü kemikler için gereklidir. Düşük kalsiyum seviyelerini önlemek için doktorunuzun önerdiği kalsiyum ve kalsitriol (vitamin D) takviyelerini kullanın. Fosfor seviyenizin normal olduğundan emin olun.

9

Fosfor

Yüksek fosfor seviyeleri kemik sağlığını olumsuz etkiler. Diyetinize dikkat edin ve her yemekte fosfor bağlayıcı kullanarak fosfor seviyelerinizi kontrol altında tutun.

bottom of page